Spring naar inhoud

(Pleeg-, Adoptie-) Ouders

Opvoeden en zorgen voor een veilige hechting is niet altijd makkelijk. Soms kun je best een steuntje in de rug gebruiken. Dit kan door gesprekken over en ondersteuning bij opvoeden en hechting.

Een methode die ik graag inzet is het maken van videobeelden (video hometraining (VHT) en video interactie begeleiding  (VIB)). Ik analyseer die beelden en kijk ze met u als ouder(s) terug.

Door beelden terug te kijken en daarbij heel klein te kijken door steeds het beeld even stil te zetten, zie je alle initiatieven die kinderen nemen heel goed in beeld. Daarnaast zie je of en hoe je die initiatieven ontvangt en hoe je daar op reageert. En wat jouw reactie dan weer teweegbrengt bij het kind. We gaan daarbij uit van succesvolle momenten waardoor je als ouder ziet wat je al heel goed doet. Dit maakt dat je leert hoe je die vaardigheden ook in kan zetten op een moment dat het niet altijd lukt. Hierdoor wordt je gevoeliger voor de contactinitiatieven die je kind neemt. Je gaat je kind beter begrijpen en ziet de mooie en waardevolle contactmomenten tussen jullie.

VIB is ook een prachtige methode om in te zetten in adoptie- en pleeggezinnen. Kinderen waarbij de hechting onveilig gestart is geven vaak onduidelijke signalen af die niet altijd begrepen worden door adoptie- en pleegouders. VIB kan helpen de signalen te verduidelijken en het contact te verbeteren.

Vaak is het zo dat problemen in communicatie of gedrag  dat zich uit bij uw kind symptomen zijn van onbewuste verstrikkingen en dynamieken in het familiesysteem waarin jij als ouder bent opgegroeid. Een probleem is vaak een oplossing voor iets anders.

Door het innerlijk beeld naar buiten te  brengen door middel van een tafelopstelling krijg je inzicht in deze vaak onbewuste verstrikkingen en dynamieken. Je brengt beweging opgang. Het gaat weer stromen. Dit maakt dat de symptomen niet meer nodig zijn en het probleem verdwijnt.

 

 

WhatsApp